Thursday, November 17, 2011

Lama giler kan !

Salam uolls!
Lama giler aku x update blog aku nih...wah mcm la ade org nk baca kan...he3 buat ms skang ni aku pregnant 26 minggu...sekejap je aku rs pregnant kali ni...bby Alhamdulillah mmg aktif sgt lompat2,joget2 sume2 lah...last 2 weeks aku p scan, doktor kt maybe bby girl lg...aku x kisah la boy/girl janji sume slamat & dipermudahkan...

Tapi yg sedihnye doktor kt baby aku melintang .. tp don't worry sbb dia leh pusing2 lgpun pn awal lg dia kata...tp aku ni serba penakut jd mmg risau sgt2 mana la tau bby syok sgt ddk mcm tu kan...hanya doa jelah yg aku mampu buat harap2 bby dpt berkerjasam dgn ibunye....tp klu dh x blh jgk nk buat mcm mana kan..redha & pasrah ... asalkan semua slamat...

Lg 2 minggu dh nk msk 7 bulan, preparation x de ape pn since kerisauan aku lg melebihi ke excited an aku .... so far aku br beli set tilam kekabu & beg & bakul utk bwk p hspital jek...wah dlm risau2 tu sempat gak kan aku beli...bakul tu aku minat kebetulan bdk opis aku blk kg...kg dia kt pdg besar perlis so aku kirim le...:) utk baju2 adik plak, nk beli 2-3 psg jek sbb baju newborn kakak still lg elok...:)

Tu je kot update aku utk kali ni...nanti aku update lg psl position bby...tp x tau bila lg nk scan...harap2 adik dh pusing ....

Sunday, August 21, 2011

SEDIH ~ 3/08/2012 dlm kenangan

Slm uolls,

Aku dh lama x update blog aku yg x seberapa ni...lately aku mmg mls nk update blog atas sbb2 tertentu...aku sibuk dgn morning sickness aku & sibuk dgn bende yg mmg x dirancang & menyedihkan bagi aku....3 ramadhan / 3 Ogos 2012 tarikh yg plng menyayat ati dimana ibu tersayang telah meninggalkan aku & keluarga aku tanpa disangka....aku semangat nk raya kt kg aku this year...aku pn dh bg tau arwah mak aku ms tu dia sihat 2 minggu sblm dia meninggal ..dia pn happy sgt since sume kakak2 & abg aku x confirm lg raya kt kg aku / rmh mertua dorg....aku blk kg tgk mak aku yg asalnye demam2 biasa je...pns bdn & seseme..dh p klnk sume then pns pn dh turun..demam pn dh x de cuma x de selera mkn...so aku anggap cam biasa jek sbb besala kan klu kite demam after few days confirm kite x de selera nk mkn....
Hari Jumaat sblm puasa tu aku blk kg...mak aku x leh bgn sbb kepala skt...klu bgn nk pitam katanya...kakak aku ade teman dia sepanjang dia dmm tu..aku beli mcm2 dia mkn sikit jek...so mcm biasa la sembang2..aku nk bwk p kl dia x nk...dia bg alasan x larat nk nek kete jauh2...hr isnin aku blk..dia x bg blk,tp aku tepaksa blk sbb keje aku byk pending memandangkan ms tu mmg hjng bulan..aku ni keje kerani akaun cabok so mmg kompem month end jek keje aku melambak, ms aku blk dia ddk blh bgn plak ms tu..tp hati aku mmg berat nk blk kl,tp aku buat2 cool jek aku x pernah rs mcm tu ..dlm hati aku plan selasa aku keje aku settle sume then aku nk apply leave nk blk kg semula...hr selasa kakak aku call ckp mak aku dh dibwk ke hospital,asben aku keje mlm tu..dlm pkl 10 mlm abg ipar aku call ckp klu blh blk skang sbb mak aku dh msk ICU mana x tekejut...aku packing2 sume , tunggu asben aku on the way blk...trs rush ke hspital teluk intan...
Spi hspital kakak@ & abg aku sume ade...mak aku dh x sedar dh..panggil pn dh x respon,bernafas pn guna mesin...aku dgn kakak aku jaga dia kt hspital mlm tu...dh subuh tu doktor bg tau aku mak aku x de harapan tunggu masa je nk pergi...doktor kt verry bad condition...doktor srh kumpulkan family sume....dr start mak aku msk hspital selasa tu mmg x putus2 kami bc yassin..mengharapkan yg terbaik...
Hari rabu pkl 1.45 ptg mak aku tinggalkan kami semua...kami sume rs mcm mimpi....so raya thn ni x de makne bg aku .... sedihhhhh sgt2 sbb mak aku pergi x disangka....tp aku redha Tuhan lbh sygkan dia...aku x la terkilan sgt sbb aku sempat jaga dia dr hr Jumaat spi Isnin sblm puasa tu....
Al - Fatihah utk arwah...AMINNN!

Saturday, July 23, 2011

Kenangan 15 Jun 2008

Slm uolls,

Entri kali ni psl kenangan aku bersalinkan Nur Kyra Damia...hu3 sj je nk recap blk citer lama..since aku pn dh x ingat skt bersalin tu mcm mana..:)

12 Jun 2008 - Khamis

Aku p klinik utk check up biasa r..aku punye EDD 18 Jun 2008, which is lbh krg lg seminggu ..hu3 aku bedebar jgk sebenarnya sbb tkt over due ... pepaham jele klu dh over due ni kan..mcm2 leh jd...:( nurse kata due dh dkt ni...hr isnin nanti tlg dtg lg kite buat check up..tgk mcm mana .. klu x bersalin jgk hr rabu (EDD ) dtg lg skali utk check up...lps dgr nurse tu ckp2 aku pn blk rmh..keje mcm biasa...

14 Jun 2008 - Sabtu

Hari sabtu ni mcm biasalah aku keje halfday - mak aku mmg ade kt rmh aku dh dkt sebulan dh pn teman aku kt rmh..yelah hb keje mlm then tkt jgk klu jd ape2 sorg2 kn...lgpn aku x tau skt bersalin tu mcm mana...mak aku lak dh ingat2 lupa mcm mana skt dia since aku la anak last yg dia lahirkan....hahahhaha x pelah tawakal je at least aku ade kawan kan....ptg tu aku,hb & mak pegi jenjalan psr mlm..mcm2 aku borong ..perut dh bsr gabak nih spi mak aku suspect twin..hu3 pas p psr mlm straight away pegi jaya jusco...sempat gak r beli bj bby lg...he3 pusing punye pusing ttba rs mcm dh x leh nk jln ...rs cam skt je kt bwh ari2 tu..tp diam2 jek dlm hati dh sampai masa/aku terlampau byk jalan sgt ari nih...dh mcm x larat sgt ajak hb & mak blk rmh...still x ckp ape2 lg...spi rmh dh pkl 10.30 mlm adehhh...len mcm plak sktnye dlm sejam sekali...aku pn senyap2 sms kakak aku..skt nk besalin ke...then dia soh aku mop lantai,sapu sampah,kemas2 rmh..dia kta jgn dok diam sambil tu monitor skt tu brapa jam skali...then aku tgk mcm x ikut urutan je...kjp ade kjp x de...then aku pn buat x tau..maybe hint2 je kot....aku pn tido...

15 Jun 2008

Pkl 7.30 pg aku bgn nk kencing ... bgn2 jek on the way nk p toilet kuar air + lendir gitu...trs panic kejut mak aku , bg tau then mak aku kt tanda nk bersalin dh turun dia srh siap2 p hospital...aku siap lg mandi , kejut hb dia pn bgn siap2 mandi sume...mak aku yg panic giler...dia siap kt lor kenapa x siap lg...cepat nanti lmbat..dia dh siap dh...:) aku sempat lg rendam air bunga fatimah utk diminum on the way p hospital nanti..aku relax je lg sbb mmg x rasa skt..hb p kereta,aku p kedai mamak beli roti bakar 2 kpng + air milo...since aku tau klu dh admit hospital gomen ni nurse x kasi dh mnm & mkn smpi kite besalin..on the way hspital x benti2 bc ayat 3 kul & ayat kursi..tkt siut....pkl 8.30 aku smpi hspital trs pegi emergency...hb p parking kereta & register aku nurse bwk p tingkat 4 pakai wheelchair lak tu..mak aku pn ikut aku skali ....aku pn kt nurse sy blh jln sendiri x pyh pakai wheelchair...tp dia x bg...ikut jele...malu siut...

Spi tingkat 4 , nurse timbang berat & tanya leaking td pkl berapa & brapa byk leaking tu..dia bwk aku p msk 1 blk kt sn nurse len dh tunggu utk buat CTG,pas tu doktor dtg check bukaan..doktor cina lelaki tp sgt baik giler....sopan santun nk check bwh pn minta izin dl...dia check tgk2 dh bkk 4cm so dia nk pecahkan waterbag bg cepat contraction & bukak jln...dia pun tunjuk la kt aku alat dia nk guna utk cucuk tu...aku pn buat bodoh je aku malu sbb aku x skt lg ms tu...so sekelip mate je dia dh pecahkan aku x rs ape pun maybe ms tu aku tkt giler...hahahahah abis sume bsh...dia kasi kain p tkr kain...pas tu nurse tu cck la mcm2 kt tgn aku ni ha...dh mcm power rangers aku rs...msk drip bg cepat bukaan...doktor trs rush pegi OT sbb dia ade operation ms tu...dia ckp kt nurse aku maybe bersalin pkl 3ptg / 4ptg mcm tu sempat la dia abis operation dia kt....klu ade LR kosong trs mskkan puan ni .. dia ckp kt nurse...aku pn tunggu kjp dlm blk tu...then nurse kt ade LR kosong jom kite p sana plak....

Aku pn p la jln kaki dgn bwk drip tu haish menyusahkan btl...tp x lah jauh sgt pn dlm 4-5 langkah je..ha3 msk dlm tu besalah dok baring je...hb teman aku ... jiran dlm LR sebelah dok tepekik telolong ..spi hb aku cuak..dia bisik kt aku mcm tu ke skt dia...aku pn kt x tau la sbb aku blm skt sgt2 lg..ms tu contraction dlm sejam sekali jek..pas tu setengah jam skali..aku relax lg sbl sembang2 dgn hb & sms kakak aku..mak aku,hb hantar p rmh kakak aku..dia rehat kt situ aje...jiran sebelah x abis jerit lg...adoiiiii menganggu mental aku je...

Nurse dtg tgk dia seluk lg..lmbat lg katanya...adeeehhhhhh aku bedebar ape akan jd lps ni...hu3....dia kuatkan drip aku bg cepat skt .... dia inject ubat thn skt kt bontot...tp x de effect pn sm jek....nurse cina dtg , tlg urut2 perut aku & ckp2 dgn baby .... so sweet...:) pas tu skt dh 15 mnt skali..adehhh x tahn gak tp segan nk jerit malu...diam2 je tahan...spi nurse tu kata haihs kenapala blk sebelah ni...sy tgk awak ok je diam2...aku pn senyum kelat jela sbbb skt...dktr dtg seluk lg...dia kt puan dlm pkl 3.30 akan bersalin ms tu br pkl 2.40ptg...aiyakkkk.then 10 minit skali..huh mkn x ckp nafas....3 mnt skali blh thn lg skt...dh x benti skt..aiyooooo dlm hati sbut Allah jek...pas tu hb pn dh nangis2 tgk aku thn skt...dlm kepala aku mati la aku kali ni...sempat gk minta maaf dgn hb yela mana tau aku jln trs kan..x sempat mnta maaf..ms tu tefikir gak aku nk operation...huahuahua tp hati kuat lg kata jgn cr penyakit ida,ko blh normal gatal nk operation lak...cuba dl br tau....last2 tekan butang jerit nurseeeeeeee...pas tu nurse dtg,aku pn kata nurse sy dh x tahan ni,.....

Masa ni pkl 3.15ptg ..nurse selak kain aku pas tu dia kt belum lg puan....kepala pn x nmpak lg...tahan dl jgn teran2...adehhhh smbil tu aku nmpak dh nurse tu siap2 pki apron , pakai srg tgn sume..dlm hati ahhhh sdh dh spi msnye ..... pas tu dia nmpk kepala...ok puan kepala bby dh nmpak blh teran sekarang....nurse sorg lg tlg tolak kt perut....pas tu gelakkan aku dia kata puan klu teran mcm tu spi esok x kuar...muke je merah bby x de effect pn...hampeh mana la aku tau ... pas tu dia ajar ... so aku just ikut je arahan dia...huhhhhh sshnye nk kuarkan kepala...dia gunting aku punye...dia kt puan sy nk gunting jgn begerak je...dlm hati aku haish buat jela aku pk nk cepat siap jek...he3

Nurse lak kata puan kepala mmg ssh skit nk kuarkan tp kene cepat klu x bby lemas...3 kali push br dpt kuar kepala ... sbb x reti nk push...ha3 riuh nurse tu cepat dik skali lg...idung bby tesepit tu...skali lg 1,2,3..adehhh aku nk tegelak pn ade....dh kuar kepala dorg soh aku trk nafas panjang2 deme kata skali push je dik kuar sume nih...aku pn nk cepat punye psl..push sekuat ati....hambik ko kuar sume...adehhhhhh nak mampos rsnye....nurse tu pn kata haaaaaaa dh kuar pn idung tesepit td..sian kt awak mama awk sepit idung....aku dh x de perasaan nurse tu tunjuk kt aku bby sume..aku just tanya jari dia ckp sume nurse...pas tu nurse tu gelakkan aku...ok sume dik x de ape2...huhuhuhuhu lege2 selegenye...Alhamdulillah....nurse mandikan baby...nurse srg lg jahit aku....

Adoi mak i sktnye....sabo jele aku...nurse kt dik awk punye ni fragile ...sy tarik benang je daging awk putus....tu yg lmbt skt..nanti doktor dtg check sy rs kene jahit lg skali la dia kata...huahuahua nk menangis aku dgr....x lama doktor dtg check nurse tu pn kt doktor check dl sy rs x ok sbb puan ni punye fragile...maybe kene jait skali lg...aku pn kt doktor tlg la sy x nak...skt sgt...pas tu doktor check..dia kt no need to jait blk...dh ok dh....Alhamdulillah ... siap kata terima kasih kt doktor cina tu...ha3

Aku pn dihantar p wad biasa & baby skali...hb aku sengih jek manjang dia buat ape2 yg ptt dgn baby..pas tu sengih lg...dlm ati aku sib bek aku x mati....hik3 kau nk sengih2 lak....haish ... itu la pengalaman aku lahirkan 1st baby....harap2 kali ke dua ni dipermudahkan jgk segalanya amin.....

Friday, July 15, 2011

x tahan ~

slm uolls,

Lately aku mmg rs x tahan dgn morning sickness aku, dh start meragam b4 this ok lg ...tp semenjak 2 menjak nih mmg menjadi2...hari2 aku pening thp melampau & ade yg spi muntah..kt office lak tu mmg x selesa..bekejo nk p toilet nk muntah skali ade org lak kt dlm toilet..aduiiiiii juling mate dok menahan..nak2 lak yg dok dlm toilet tu kaki melaram...adehhhhhh dia lama bkn sbb ape dok dpn cermin je lbhnye...sabo jele aku nih...haish...aku lak terima dgn redha la kejadian ni ... bby nk membesar mmg la aku kn lalui sume ni...hu3 Doa aku agar dipermudahkan semuanya..bak kt org 'susah2 dahalu,senang2 kemudian' & aku pasti sume ni yg diharapkan oleh ibu2 yg preggy mcm aku kan...:)

Bila berada dlm situasi skang ni mula la pk rs mcm nak unpaid leave je brng seminggu dua...tp klu aku unpaid leave confirm aku lari bajet...huahuahua jd nk x nk terima je...buat setakat yg mampu...dh x mampu sgt surat mc la aku perlukan drpd doktor2 yg baik ati :) tp compare dgn 1st pregnancy aku , kali ni aku sgt bersyukur sbb x la seteruk dl...tp x tau la klu ni just bunga2 cinta kan...harap2 x lah..AMINNN! terlalu awl aku nk berangan tp harap2 la kali ni kami dpt baby boy..:) pastinya Ayah la yg paling happy sbb dia ade geng..:)
tp klu dpt princess lg pun kami happy je terima mana2 pn..asalkan sumenye slamat & sihat2 belaka...:)

X de ape2 planning pn since this is my 2nd pregnancy,cuma berharap agar sume berjalan lancar..'babysitter' tetapla Mr Mama kesygan ibu & kyra ... tqvm to Mr Hubby...ni je utk kali ni...tulis pn sbb pening & br pas muntah...:( 



Monday, July 11, 2011

Lamanye ~

Slm uolls,

Dah lama aku x update blog,penat r..blk rmh aku dh jrg on lappy kecuali ade urgent / emergency jek..hu3 jgnkan nk on lappy, masak pn dh 3 minggu dapo aku x berasap..sgt benci tgk dapo (blh x mcm tu) walaupun aku x muntah2 tp aku sgt mls & benci nk p dapo..x tau la ape nk jd...klu aku msk kompem aku x makan punye...mati trs selera aku...klu org msk ok lg blh jgk la msk tekak walaupun x byk...mmm mmg totally different dgn pregnant kyra dulu...kyra dl mmg aku x leh nk buat ape2 (mcm sama je,tp lg teruk) muntah memanjang sampai mak aku turun kl temankan aku..nk p keje pn seminggu 3 hr je kot..klu p keje pn baring je keje aku..klu aku bgn je kompem uuuwweekkss!

Yg 2nd ni , so far ok aku x muntah2 tp pening2 lalat tu kompem ade r..nak2 lak cium bau org masak...adoi la x leh blah..yg len ok aku mkn jek kecuali mmg dh 100% x de selera..mmm sian mr hubby sbb makan dia pn dh tejaga..ikut dia r nk mkn ape..msk la sendiri..hu3 so far klu aku rajin lunch hour aku p mkn & tapau utk mlm sekali...hu3 mmg duit aku dh nk abis dh..nk buat cam ne , aku sendiri pn x tau nk buat ape & mcm mana....

Next month dh puasa mr hubby dh kata kompem kene beli jek menu buka puasa klu dh mcm ni gaya nye...mmm sabo jele...oklah sampai sini jek no mood nk tulis lg...cau cin cau..xoxo

Friday, June 24, 2011

Officially 5 weeks 5 days ~ 23/06/2011

Slm uolls,

Semalam aku MC kepala serabut sgt penat pn ye..then aku trs la buat confirmation my pregnancy ~ officially 5 weeks 5 days ~ insyallah due dlm Feb 2012 ... so far aku x de morning sickness lg...cuma kepala rs berat n bdn cepat letih .. selera aku lak ok je ape sj aku telan..tp lps tu mmg kembang tekak tp blm sampai thp temuntah lg ..hu3 hrp2 berterusan mcm nih cuma tkt telebih mkn aku pn jd over weight & baby beso...hu3

Klu dpt baby boy best gak nih..aku dh ade girl so harap2 yg ni baby boy...:) Doa supaya semua selamat & dipermudahkan...AMINN



Monday, June 20, 2011

So far ok....

Slm uolls,

Buat ms ni aku blm pegi klinik confirm pregnancy aku tuh...harap2 tester kit tu btl la ...:) setakat ari nih aku blm ade morning sickness .. awal lg kan...tunggu la dh lama2 skt hambik ko...hu3 so far yg aku prasan pg2 time gosok gg je alamak loya giler bila terasa ubt gg tu..sblm ni aku ok je ... pas tu aku cam kurang mkn nasi..aku mkn bende bkn2, klu mkn nasi pn time aku terasa nk mkn dh pkl 10 mlm...pas tu lately aku suke mnm limau ais without sugar...hu2 x pernah2 aku layan bende tu tp aku rs normal jek sbb aku stress dgn keje & aku mmg semula jadi kuat makan..hahah

Tp aku pasan lg 1 bende dlm 2-3 hr ni aku meluat sgt tgk muke ca ya nun alif manager aku tu..just imagine aku leh ngamuk kaw2 dlm blk dia marah2 dia...kau aku kau aku jek aku bahasa kan diri aku & dia...HR coordinator tegur ida ko pembawakan budak ke (sib bek bespren dgn mamat HR tu & dia pn benci dgn ca ya nun alif tu so selamat la aku..he3) tp aku ngamuk bersebab la ..x de la aku serang dia tanpa sebab..he3

Kyra tersgt la manja smpi botol susu dn mate pn aku yg nk kene ambik...tp aku tefikir gak maybe nk jd kakak kot kyra ni tu yg ngada telebih...hehehe kyra pn dh bsr baru2 dia dh 3 thn< so klu dh ade adik harap2 dia dh btl2 faham la...:) so far aku mkn produk Virgin Coconut Oil Softgel Catalyst...u all leh search produk ni..ekceli aku mkn bende nih utk muka aku yg berjerawat nih & nk btlkan kitaran period aku yg dh giler x btl ...tp VCO ni byk khasiat dia..utk org yg pregnant pn di galakkan makan , utk elakkan baby jaundis,cantikkan kulit baby & dpt kurang kan morning sickness kite & of course utk bg tenaga dll.....

So once aku dh tau aku pregnant (mengikut tester kit aku tu la kan) hubby kata x pe just continue mkn VCO tu at least dpt kurangkan mrning sickness aku .... mcm ms kyra dulu..adeh  kerja pn x blh..sampai mak aku dtg dr kg tlg teman...hu3

Panjang nye aku citer kan...oklah sampai waktu solat maghrib...cau cin cau xoxo

Alhamdulillah, semoga dipermudahkan rezeki ini...Aminn

Slm uolls,

Hari ni 20 June 2011, aku rs len mcm jek..dr pagi sampai ke ptg loya memanjang tp x vomit la...period aku dh lewat 10 hr tp aku x nk berharap ape2 pn coz last month pn lbh krng jek lewat 7 hr skali period..but then aku rs len mcm , office mate aku kt pegi la check mn la tau ade rezeki...then aku kt mls r, kang cm poyo2 jek tp -ve so no point kan...

On the way blk rmh ptg td , atas moto aku fikir ... ekceli dh 2 minggu aku bwk moto pegi office..since aku rs kesian nk kejut kyra pg2 sbb nk hntr aku p keje...so aku gembel jek nek moto...atas moto aku fikir...mmm better aku check blasah jele kan ade ke x de...Aku pn parking moto dpn farmasi kt area rmh aku,msk dgn gaye despatch yg gangster siap pkai jaket n helmet pas tu tanya kt cashier tu miss i nk beli pregnancy test...wakakka bdk tu cam tekejut je ttba akak ganas beli benda tu kan...hik3


Friday, June 17, 2011

Kyra's birthday present ~ Story Book Pillow


Slm uolls,

Ari ni nk citer sikit psl birthday present kyra..kiteorg decide bg dia story book pillow jek without pengetahuan dia..be4 this kiteorg tanya dia nk ape,but now nk seperise skt..he3 Aku mmg minat beli soft toy since kyra kecik lg sbb confirm mmg ssh skt nk rosak,thn lama & yg plng aku suke soft toy ni blh cuci..so senang kan..kan..kan.. of course korg pn suke soft toy kan..selamat utk bdk2 .. x de la tkt tecucuk mate ke,teketuk kt kepala ke ape kan..

Aku beli story book pillow tu via online..pg td aku dh dpt that barang la tp salah aku jgk aku lupa nk tanya tuan punye blog online shop tu sama ade title yg aku pilih tu ade cerita psl pig & dog x, klu blh aku nk avoid la kn if ade pilihan len..sampai2 je alamak ade citer three little pig lak dlm tu...mmm so tebalkan muke tanya kt tuan punye kedai blh x tkr atas sbb reason tu la...but then tuan punye kedai sgt la baik nama dia Sharina Hani , dia kata blh no problem..then dia pn say sorry sbb dia ingat aku x kisah, ekceli bkn slh dia pn ..:) thanx so much dear Sharina Hani sbb allowed me to change that thing.

So maybe ptg esok aku straight away jumpe dia kt rmh dia area Batu Caves utk tkr brg tu..dia sgt baik hati :) Hari ahad ni nk celebrate birthday kyra sbb tu la klu blh nk bende tu sebelum hari ahad..:) Kt sini nk pomot skt blog Sharina nih...http://mybabynkidsworld.blogspot.com, blog ni ade jual mcm2 ..baju bdk,toys,story book etc.. senang2 blh la tgk blog dia k...:)

Pic kt bwh ni sample pic strory book pillow .. thanx a lot 2 mr google yg kasi pic ni k...:) Dalam pillow nih ade 8 pages ... so kite leh bacakan cerita tu utk ank2 kite..dlm dia pn ade ade gambar2 jgk...so cute :)

:: Ade byk title , so just pilih je ::

Wednesday, June 15, 2011

15 June 2008 = Father's Day 2008 ~ 15 June 2011

Slm uolls,

Ari ni birthday kyra yg ke 3..dh besar ank ibu & of course dh mkn noti..hu3 tiap2 hari tanya ibu bila kyra nk tiup lilin birthday kyra..so damn cute ok! this weekend kite celebrate birthday kyra + father's day skali k...kyra lahir 15 june 2008 & of course x leh lupa sbb father's day 2008 on the same day..so kyra is father's day gift utk ayah...:)

Sekejap je kyra dh bsr, pejam celik pejam celik dh 3 thn..next year dh blh skolah..cakap pn dh pandai sgt2 ..mengira english & malay setakat 1-15 tu dh ok sgt2 dh...bc ayat kursi & doa penerang hati pn dh pandai...:) ibu & ayah syg kyra..ekceli ibu & ayah x beli present pn lg utk kyra.. x tau nk beli ape..x decide lg ...mmm yg penting atuk & nenek nk bg k..so thank you so much pd atuk n nenek..:)

So nanti aku upload pic ape2 yg ptt k...sbb skang aku kt opis kebetulan lak ade ms nk update blog..cable lak x bwk nk transfer pic..so nantikan update terbaru nanti..aku try buat ASAP..:)

cau cin cau...xoxo

Monday, June 6, 2011

Hasrat hati ku ~

Slm uolls,

Hari ni aku sempat la berblogging sekejap, bercerita psl hasrat hati sebenarnya aku teringin nk buat kek & ambik tempahan...ha3 tinggi kan angan2 aku, aku mmg rajin cuba resepi without belajar dgn sesape pas tu bwk p opis soh member2 komen..bagus kan men blasah je ekceli...ari tu aku dh testing buat red velvet cake, so far member2 sume kt ok & sedap siap ade yg nk tempah..tp bila dh ade org nk tempah aku lak x confident btl ke ade org nk tempah..aku br 1st time buat kek tu...hahahah adoi la katanya hasrat di hati kan, bila dh kesampaian aku lak cam x leh terima...hahahah

Cup cake pn aku minat nk buat tp memandangkan kyra kecik lg & suke menyibuk kt dapur so aku cam x confident..jap2 g org request gambo sponge bob aku lukis gambo ultraman..huahuahua adeh la ssh jgk ade asst. yg telampau rajin nih...mmm bila la hasrat aku nk tercapai..tp asst aku tu berguna gak kengkadang sbb blh tlg bwkkan tong gula,ambikkan sudu & mcm2 lg...yg penting dia lah org pertama yg komen hasil kerja tgn aku tu...& aku tau jugak komen dia " hebat la ibu, sedapppppppp" hahahaha nmpk sgt x tau sedap tu ape kan...wakakkaka

So mlm ni aku ade projek baru, nk buat oreo cheese cake..nanti aku post kt entry seterusnya erh...sesape nk tempah leh la contact aku...:)

Apasal erk?

slm uolls,

Apasal aku x leh nk reply comment korg2 sume erk...tension tol...sebelum nih ok jek..lately , ssh btl bkn lg ssh mmg x dpt nk post comment langsung...Anybody can help me! uuuwaaaaaaa.....

Sunday, June 5, 2011

RED VELVET CAKE ~

Slm uolls,

Dah lama aku x update blog,letih sgt mmg x ckp masa nk update..hu3 so terpaksa la update jarang2 gitu.:) entri kali ni psl RED VELVET CAKE yg hangat dipasaran skarang..aku x pernah rs pn kek nih...tp bila aku survey wah2 harga dia utk 1kg++ = RM90++ ...sgt mhl bg aku...so aku pn ambik langkah selamat aku buat sendiri tgk sedap sgt ke ...he3 sebelum tu aku post dulu pic red velvet cake tu k...
::inilah rupe sebenar red velvet cake ::

So aku decide buat sendiri kek ni...nk rs sedap ke x rs dia & bebaloi ke x dgn harga dia....nnnn taraaaaaaa..inilah hasilnye




Dan inilah hasilnya...he3 comot sikit sbb x pro kan..n x bape nk merah ape2 pn cake ni x la sedap melampau...kire ok la...aku suke lg choc moist..:) tp aku dh refer dgn member yg pernah mkn kek nih dibeli dr org yg mmg pro buat kek..aku bg dia rs pas tu dia kata rs dia mmg btl ...mmg inilah rs kek tu..so kire aku x yah la nk beli kan...aku dh blh buat sendiri...hik3 sekian entri mls aku...ooopps lupa nk bg tau resepi korg leh check kt myresepi.com...n then yg putih2 tu is cream cheese...:) cau cin cau xoxo

Tuesday, May 17, 2011

In Law in d house

Slm uolls,

Hari ni sy agak bz memasak .. heheh my in law nk dtg rmh,hubby sgt excited maklumlah family dia kan..jumpe setahun 2 kali je..diterbangkan jauh dr Semporna Sabah.:) skang ni dorg on the way from LCCT about 45 minutes sampai ke rmh aku...aku br je abis masak...hubby request Ikan cencaru sumbat,Msk lemak cili api nangka muda + ikan masin<tempe goreng & sambal sotong...sume dh selamat di masak..tinggal nk mkn je lg...aku pn msk penuh keikhlasan...org kata klu msk x ikhlas/terpaksa makanan tu akan jd x sedap...hahahhaa btl ke x aku pn x tau...

Yg penting kyra aku dh tidokan siap2 sbb nanti ade org kt rmh confirm dia x nk tido & nk main je kan..maklumlak atuk & nenek ade kt rmh + untie pn ade skali yg mmg suke layan dia .... klu dia x tido nanti ptg confirm dia mengamuk...sbb dia dh biasa siang tido sekurang2 nye 2 jam...klu x dia mesti tido 2 jam lbh - 3 jam...so now dia dh tido..kejap lg dorg sampai dia bgn so kire ok la kan...:)
Esok aku keje, aku x apply cuti pn sbb this year raya kt semporna...klu ambik cuti skang , raya nanti x de cuti dh...hehhehe so hubby aku jelah bwk dorg jln2 lgpun klu aku ikut x muat kete .... so keje je la ye...ok tu je update utk kali ni...

cau cin cau .. xoxo

Tuesday, May 10, 2011

Hi...

Slm uolls

Hi sume .. finally dpt gak aku update blog memandangkan bos aku cuti start today - friday..WOW syok giler doo! "like heaven" :) byk story dlm kepala nih tp x tau nk citer mn satu..aku rs aku x mo citer lah..bknnye ade ape2 pn buat lg stress ade la kot...tehee..

Anyway last weekend x de buat ape just blk kg hantar mak aku blk..:) seminggu dia lepak rmh aku .. syok ape kyra pn syok sbb dia x yh bgn pg2 ikut ayah hantar aku p keje..since nenek ade so dia blh bgn lambat..:) aku blk kg sekejap je sbb hubby aku punye keje ssh sikit nk senang lenang weekend..blk sabtu ptg blk kl subuh2 ahad tu lak..but then aku sempat tlg mak aku buat roti jala subuh ahad tu sebelum bertolak blk..:)

Hr isnin mcm biasa la kerja...lately aku rs letih giler..bdn pun sakit2 haish x tau lah ape cerita sebenonye...tu yg nk update blog pn mls & of course aku x de perasaan nk on lappy aku...no mood  .. oklah no cau cin cau

Monday, May 9, 2011

Bersiaran kembali

Slm uolls
Dah lama aku x update blog aku ... aku  x de mood nk update..byk story tp mmg mls nk taip...adehhhh :(

Thursday, April 21, 2011

Demam,selsema

Slm uolls,

Lately aku asik demam & selsema je..bosan btl asik2 EL & MC tu je keje aku .. pas tu yg lg x bestnye bila kyra plak terjangkit virus tu..aiyakkk aku br nk baik dh kene berjaga mlm..dh kene dmm blk..adoi la .. nk buat cam mana kan sabar jela.."pengorbanan seorg ibu" cewahhh...ni pun my nose blocking ... really2 not comfortable ok! ddk kt meja sendiri tgk pc x sudah2 dr pg sampai ptg + internet la jgk kan..(sambil menyelam minum air) heheh klu ngadap keje je sampai ke sudah x abis....

Kepala aku asik bedenyut...satu je ubat aku nih, aku kene kuar dr kl brng sehari 2..he3 fresh kan otak dgn sedut oksigen yg bkn kl punye oksigen (kl punye oksigen blh didiktiraf sbgai oksigen lg ke?) kl..kl..apa la msalah ko ye...sib bek la aku ni cr rezeki kt kl...Alhamdulillah kl kasi aku rezeki...:) tgkkkkkk! korg nmpk x aku cam lari topik? nmpk kan? Ekceli aku ni mmg dh zero thp gaban..aku nk rehat kt umh brng seminggu (ade ke bos yg nk kasi staff dia suti suke2 ati cam tu?) erkkkk pyh btl ko ni ida..

Oklah x tau nk ngarut ape lg..cau cin cau xoxo


Monday, April 18, 2011

Full Time Breastfeeding

Slm uolls,

Aku ttb je terpanggil utk buat research psl exclusive breastfeeding nih..ye r kan since FM (Formula Milk) ni dh naik harga..even kyra mnm susu murah pn tp terasa gak pengaliran duit tuh..:( bkn nk berkira la tp terfikir gak kite ni kan perempuan , so kite dh dijadikan utk bg ank kite mnm susu kite sendiri..susu yg kite produce sendiri x pyh beli..free seumur hidup kan..:) so aku harap klu aku ade 2nd baby aku nk full BF la .. Insyallah harap dalam masa terdekat ni la..aku x pregnant pn lg, tp dlm perancangan la memandangkan aku dh 29thn this year..nk tunggu kerja br pun x dpt2..bek aku proceed bende len dulu mana tau rezeki anak ye x? hehehehe

Byk gak aku survey so aku cam tERbekenan lak dgn pakage breast pump Spectra 3 nih...tgk pic kt bwh k...:)

:: ehsan dr MOL site ::
~ comel kan ~

Drpd review yg aku baca & tanya kt kawan2 set ni ok .. berbaloi klu beli, x sakit ms proses mengepam & mcm2 lg la dia punye kebaikan..kengkawan yg nk buat research leh tgk kt website MOL nih..http://www.momslittleones.com , harga utk set kt atas ni RM388/set..menarik gak kan...so aku kene la buat saving utk beli sume nih..aku tepikir gak apasal org len blh buat, aku x blh..btl x? sedangkan sama je yg penting semangat & think +ve...dulu masa kyra aku mls nk pk..air susu dh sikit, aku sumbat je FM ape nk ssh ye dak..tp investment aku nk beli breast pump nih x la byk klu nk dibandingkan dgn aku beli susu kan...

So aku rs aku nk teruskan gak cita2 aku nih...harap2 kesampaian...:) AMINN

Thursday, April 14, 2011

Murtabak Singapore - JJCM

Slm uolls,

Kali ni nk update psl Murtabak Singapore kt Seksyen 15 , Bdr Baru Bangi yg msk dlm JJCM baru2 nih... mak aii tgk c QI (host JJCM) tu mkn aku & hubby teliur kalah org pregnant doo! nk sgt2 mkn sbb mcm sedap giler...ekceli aku & hubby x tau tmpt tu kt mana setakat PKNS, warta,Equtorial & Ukm tu tau la..pelik2 sikit x tau dh..lgpun ms tu GPS x de..

Kiteorg pn gemble jek p ..sekali sesat sampai ke Sg Ramal..balik dgn rs hampa + hampeh...dkt 2 jam dok pusing2 kt bangi..last2 balik n makan je ape yg ade kt gerai2 tepi jln area rmh nih...then Hubby aku dgn semangatnye beli GPS (mcm yg aku citer kt entry yg lepas tu)... just becoz dia bengang bila jln je asik sesat manjang + poyo la kot aku rs blh je klu x de GPS cuma lg senang la klu ade ye dak....sblm p tu kiteorg buat research gak sikit2 baca review org psl murtabak nih..ade yg kata ok..ade yg kata x ok..x pelah kiter try & error je..:)

Dlm pkl 10 pg kiteorg bertolak ikut la ape kata GPS .. then mmg sampai btl2 dpn restoran Murtabak Singapore yg dlm JJCM tuh..ape lg cr pluck JJCM tu dulu yela mana tau salah restoran kan..hik3 x senonoh btl....order Murtabak Singapore Daging 2 layer...2 lapis tu..tamak x ...hehehe dia ade ayam jgk..kiteorg suke daging...kejap je siap...kiteorg dtg tu x de org pn...kiteorg jek..kuah dia ade kari & sos cili kot...aku pn x mkn yg sos tuh...
Utk suapan yg pertama bapak nikmat & sedap...sampai juling bijik mate..suapan ke2 mak ai apasal tekak aku kembang nih..nk temuntah tp diam jelah kan..maybe sbb ms tu aku selsema..tp tepikir gak ke aku pregnant? sbb mkn je trs nk temuntah tp ku tahan Jebat! kyra langsung x mo mkn..kyra klu sedap dia mkn..klu x mkn tu mmg x brapo nk ado la tu!

:: nampak mcm sedap, tp sedap ke? jgn biarkan diri anda diselubungi misteri ::
~ Slamat Mencuba ~

Ckp kt hubby bungkus jelah x larat la nk mkn..nk blk rmh skarang jugak..hubby pn byr sume...aku cepat2 kuar dr restoran sbb nampak ade lori pakcik jual buah..x tahan sgt dh ni nk temuntah..mkn buah cepat2 so dpt la kurangkan sikit rs tu kan..skali kt dlm kete hubby minta buah..ai apsal rupenye dia pn sama...rasa ape yg aku rasa...hahhahaha so aku kompem aku x pregnant..mmg x pn..hahhaha adoi la kiteorg gelak dlm kete ... lps ni x mo pecaya dh JJCM..tipu..tipu...klu korg p bangi semata2 nk cr murtabak ni lupakan jela k...klu korg p bangi ade urusan then lalu dpn restoran tu singgah ok la...korg tgk la pic kt bwh ni erk..presentation mmg nmpak menarik..raso? yang ado! tp lain org lain la pendapat kan...but uolls enjoy pic kt atas ni erh..snap 1 pic jek sbb menahan tekak yg kembang kempis....:)


Tasik Cruise & kyra

Slm uolls,

Ni entry tertunda..last 2 weeks Mr Hubby ade meeting so dia kene pegi office awal..meeting start pkl 5 ptg tp aku abis keje pkl 5.30 ptg so x pelah nk buat cam mana kn..dsbbkan aku ni x reti drive so Mr Hubby hantar aku n kyra kt station komuter so aku & kyra naik komuter sampai station serdang..then aku ambik tasik cruise dr jetty ktm tu..sj bwk kyra..kyra x pernah naik lg..tasik cruise tu akan bwk kiteorg dr ktm sampai dlm mines..byr RM2 jek..klu korg nk round tasik tu mmg mhl sikit r..tasik kecik tu rm22++ , klu tasik besau tu lg mhl la .. harga yg aku stated kn tu utk seorg tau...so aku decide bwk kyra yg rm2 jek..sama je lalu tasik yg sama hahahhahaha

Kyra excited la nk naik boat..suke sgt2 .. naik train pn dia suke , hubby aku keje kt bangunan Mines Waterfront kt sebelah Hotel Palace of The Golden Horses tu..bersebelahan gak dgn bangunan Sapura..senang citer kt tepi higway Besraya huh pjg nye explaination aku psl office hubby aku..(x de kene mengena kot) hahaha ade lak x de kene mengena..ade k..sbb aku tunggu hubby abis meeting utk hantar kiteorg blk...so aku n kyra lepak2 kt mines...rumah aku dkt dgn The Mines..skang ni kire idop aku ulang alik ke The Mines jek...mmm kire dh comfortable dgn The Mines...hahha makanan pun byk

Dlm train kyra suke sgt..ptg2 besalah kan train mmg pack dgn org blk keje...aku gagahkan jgk la dukung kyra..aku terlepas 1 train..penat belari kejar nih sampai je kt dpn train br nk tarik nafas pintu train dh tutup daaaa! aiyakkkk penat...kyra dh jerit2 " Train tunggu kyra, tunggu jgn tinggal kn kyra, kyra nk naik..kyra nk naik" hahaha aku yg tegelak padahal punye penat aku berlari naik turun tangga nk kejar train .. at last x dpt pn naik...x pela lepak2 tunggu lg..dlm 15 minit cam tu train 1 lg sampai..kiteorg pun naik...:)

Alhamdulillah train x bape penuh still leh tarik nafas dgn senang r..aku naik kt coach pink yg kengkononnye utk pompuan jek..tp ade gak "jantan" yg x tau malu join coach pink tu..hahah ade 1 kakak ni bek ati bg seat kt aku sbb tgk aku bwk bdk kecit kn..aku pn soh r kyra duduk..mmm sekejap je nk ddk..dia pn sibuk nk berdiri..dlm 15 minit mcm tu sampai kt ktm serdang which is dkt je dgn The Mines jln kaki pn boleh tp kesian lak dak kecit nih kan...tunggu la tasik cruise tu dlm 15 minit ..T_T

Enjoy pic kyra sepanjang perjalanan dr ktm Salak Selatan sampai la The Mines...:)

:: Tgh tunggu train kt station komuter Salak Selatan ::

:: Tgh tunggu Tasik Cruise ::

:: Boring tunggu bot x sampai2 ::

:: Mcm2 aksi & gaya dh kuar, boring punye psl ::

:: Finally ::

:: Is it speechless? ::

:: Dah sampai dlm The Mines ::

Puas hati bwk kyra sbb dia sgt enjoy & happy on that day...see ya! xoxo

Tuesday, April 12, 2011

Sunlight oh sunlight

Slm uolls,

Wah 2 hari ni sgt rajin aku update blog kn..T_T .. bos aku cuti sbb tu la aku update blog..he3
klu dia ade jgn harap ... anyway ari ni nk citer psl sabun cuci pinggan kesayangan aku dh abis..x sempat nk p beli..then smlm rembat & pakai je ape yg ade..adeh ari ni tgn aku dh start kering & mengelupas..klu aku biarkan kompem dia akn benanah ok...x tipu punye..aku start kene bende ni dh betahun2 lamanye..sedey! ssh sgt tau..lagi2 klu pegi mana2 x kan aku nk bwk sunlight aku tu .. kang org ckp aku x btl lak...

Dulu aku pakai sume jns sabun cuci pinggan yg aku rs nk pakai..tgn aku gatal2 nanah2 sume lah..sampai mkn pn pakai sudu, ni plak nk masak..geli dooo! skali pegi klinik dkt ratus gak aku abis utk krim & ubat dia..huahuahua doktor suggest kt aku tlg pakai sarung tgn ms cuci pinggan/suruh org len tlg cuci .. mak ai dio ingek aku ni anok rajo ko, rmh ado maid ko..nk soh org len tlg cuci pinggan...hahahaha aku yekan aje..mls nk ckp byk..jari aku dh kembang semangkuk dgn nanah2 sume..ish cm geli la plak kan...

Then 1 day member aku ckp cuba ko pakai sunlight sbb maid aku cam ko gak .. jari dia jd gitu klu pakai sabun len...aku pn beli la sunlight lime kale ijo tuh..alhamdulillah jari aku so far ok pakai yg tu..tp masalah aku x selesai lg aku ingat asal brand sunlight je sume leh rembat..skali aku hanya leh pakai sunlight lime tu jek...yg lemon kale kuning tu x leh...jari aku akan jd blk klu pakai lemon tu...huhhhhh sungguh tragis citer aku nih...


:: Sunlight lime ::

:: Refill ::

Sgt menyedihkan aku harga dia dah naik...dulu rm4++ skang ni dh dkt rm6...wuaaaaaa refill dia jarang2 ade..kadang2 je ade stok kt rak care4/tesco....tp nk buat cam ne kan...drpd ko bepenyakit kulit..bek ko beli je sabun penyelamat ko nih..dh la nanah gatal lak tuh...hohoho x leh thn wooooo! tu je citer aku dlm entry nih..cau cin cau .. see yaa! xoxo



Monday, April 11, 2011

Kyra sgt suke T_T

Slm uolls,

Nak citer psl kyra sikit..T_T sbb dh lama x update psl dia kan..ekceli byk bende nk update psl dia .. tp ms je cm x ckp..heheh kyra ni ssh sgt nk mkn nasi..bkn lg susah but then mmg x mkn nasi langsung..junk food pn dia x mkn byk..mkn pn cuit2 sikit jek..yg dia suke sgt2 n x blh skip 'SUSU' la ape lg kan.aku kasi dia mnm DUMEX DUGRO bijirin halus..aku bg yg tu sbb dia x mkn nasi n aku kene bgn bancuh susu 3-4 kali spanjang mlm..x thn ooooo bape kali air panas tumpah kt tgn..huhuhu then decide bg dia susu ni .. Alhamdulillah usaha aku berhasil..so far dia x bgn dh mlm..susu sblm tido je..then bgn pg br susu lg..dia tido lena minum susu ni sbb kenyang kan...ank org len mkn nasi so no problem la..kyra x mkn...tu yg mslh beso..he3

~ ni la dia susu yg aku bg kyra mnm ~
:: Ihsan dr blog org len ni..pinjam erk tuan empunya pic ::

One more thing about this susu la kan..cepat sgt abis & x pernah ade harga promotion..klu ade pn jrg2...klu nmpak je stok ade kt rak care4/tesco tu beli je trs utk sebulan..klu beli 1-2 esok p lg confirm nganga... x de...maybe sbb dialah satu2 nye susu yg ade cerial yg murah .. compare dgn brand len kan...

Kyra sgt ikut peraturan klu terjadi sesuatu yg buruk kt dia..contohnye klu dia gatal then kite letak ubat/krim..next time klu dia gatal dia set mind dia gatal = letak ubat/krim...ubat len x mo..dia kenal ubt gatal..klu dia pee2 & poo2 dia akn cuci kaki n tgn btl2 klu x dia x mo kuar dr blk air..klu selsema dia x kn tido which is akn susahkan aku gak la kan..nk kene layan dia hu3 mcm2 lg lah yg aku pn kadang2 x aspect dia leh buat & ckp mcm tu...kyra..kyra sabar jelah....

Kyra suke giler mkn & mnm calci-yum .. either calciyum cultured milk food or calciyum drinkable yoghurt..aku mmg kasi la bende ni sbb easy digest..he3 tp klu beli kene sorok..klu x sehari je dia mnm bende tu abis 4 botol  kecit tuh...

 Calciyum drinkable yoghurt

 Calciyum cultured milk food

  Bentuk calciyum cultured milk food

Kyra dah mkn besar..sume org ckp dia dh 5 thn..padahal bln Jun 2011 ni br nk msk 3 thn..mmmm tp gaya dia ckp mmg dh mcm umo 5 thn..aku pn x tau kenapa..maybe sbb aku byk ckp kot..:) terima jelah ida ank ko mmg byk ckp sometime sampai x leh nk control..geram je rs..kalahkan org tua..ebu x suke kyra over sgt ok..sikit2 cukup...itu je update utk entri ni..cau cin cau ..see ya! xoxo








1st time - i'm nervous ok!

Slm uolls,

Bersiaran kembali setelah sekian lama aku x update blog aku yg x seberape nih..:( penat doo! weekend aku sgt bz semenjak dua menjak ni...dh berminggu2 gak la aku kehulu kehilir pegi kg melayu subang..jauh? x la jauh sgt tp cam ala2 leceh gak r kan...nk buat cm mana nk sgt register kt Metro Driving Academy kan..nahhh hambikk ko tekene yg center dia kg melayu subang...nk x nk sbb dh byr...REDAH je! tu la ida , org kata ambik lesen cepat2 senang..ni dh lambat br nk kecoh x ke pening..mana nk kemas rmh lg..anak lg..wawawawa padan muka aku.

1st cam besalah pegi kursus KPP 5-6 jam yg agak boring..tp aku still ade kawan lg..oklah layan jek...dgr jelah ape org tu merepek meraban...1 benda x msk kepala otak ..padahal straight 6 hours tu org tu discuss psl soalan yg agak ssh n kompius yg akan keluar ms ujian komputer tu..tp aku peduli hape kan..dh expired aku ni nk dgr2 ceramah2 nih...ckp 6 jam blk...abis hr ahad aku mcm tu jek...

Next weeknye aku p lg ujian komputer .. hubby kata x pyh baca just buat je soalan2 tu..mula2 gelabah gak aku , bila masa la aku nk bc buku undang2 tu kan..tp metro ade kasi aku cd utk jwp soalan2 mcm btl2 punye test tu..aku blasah jelah ...p pun cam tu jek..ingat je ape soalan yg aku dh buat...buat2 oklah aku lulus...suke doo! mana x nye x yah la aku nk beria baca2 n attend test tu skali lg kan...aku pn banje member goreng pisang..tp x la bg  tau sbb ape .. maluuu doo x kan sbb tu pn siap nk banje ye dak?...hik3

Semalam aku attend plak Teori & Praktical class...adoi yg ni lg sekse..kiteorg sampai lambat..class penuh sampai ke dpn pintu..aku x nmpak pn sape yg bg ceramah...aku dok diam2 tepi dinding bkk fb,chatting..abis 3 jam aku p rehat..kali ni mmg boring sbb aku sorg2 jek yg attend teori n praktical class nih...org len sume dh training...layan jelah..melangut la tunggu abg yg nk ajar praktical nih...yg kelako aku x tau nama abg tu..dia ckp ida awk tunggu sy dkt main lobby ni pkl 2.30 lps awk siap mkn , solat sume..aku pun angguk jek..pas tu dia blah aku pn blah..ms mkn aku dh tepinga alamak sape nama abg tu erk..klu x jumpo mano den nk cari dio! ahhh aku buat bodoh jek...he3 aku kan sempoi...

Pkl 2.15 aku dh tecongok kt main lobby tunggu abg tu..yg aku ingat dia pakai cap tu jek..tunggu punye tunggu .. pinggang dh skt nih..hujan plak tuh..pkl 3 br dia sampai..dia kenal aku doo! hahhaha dia pun kata jom msk kete..alamak kene bwk kete ke..nebes mak! ok at last aku tau nama dia .. sbb aku nmpak biss kad dia..hahah nama dia JEFFNI.. dia tanya aku cam nih :

Jeffni : Ida pernah bwk kete
aku : x pernah pn
Jeffni : Jgn nebes tau..blasah jek (cam tau2 je aku nebes kan)
aku: ok...(control do!)

Dia kan becakap jek sampai aku pn x tau ape yg dia ckp..sbb aku x fokus nebes punye psl...non stop becakap psl mc mn nk bwk kete la kot..aku seyes x fokus...sian dia kan dpt student cam aku..hampeh...ye la dia kn cikgu then dia mesti la bg pesanan2 berhemat .. aku x tau pn ape dia ckp..abis2 aku gelak..agaknya dia pun kompius tgk aku...dia ckp kt aku sy ajar ida 3 jam ni je next time x de la agent ida ajar, ida kelam kabut sgt..aku ckp ok jek...dlm hati cepat la abis...cepat la abis..dia soh belok kanan aku p naik bukit..last2 kt atas bukit dia ckp kt aku.."hambikk ko nk sgt naik bukit kan..buat la ape yg patut"..lg aku gelabah..dia gelakkan aku dooo! aku diam jelah..mmg salah aku kn org soh belok aku p naik bukit...hahahhaha gelakkan la aku..at last abg tu ckp kt aku sebenarnya lps ni, sy jgk yg kene ajar awk...harharhar lwknye

Dsbbkan aku je sorg yg attend class tu then dia blasah la aku pusing2 kt track tu 2 jam lbh cam tu ..bukit , parking sume..dia ajar step2 tp msk kanan kuar kiri hahaha..  klu ade student len that's mean kene ganti2 la...hehehhee tp overall abg tu baik la so far..x de la poyo ke ape.yela br 3 jam dak ..klu dh berjam3 mau dia rotan aku..x reti2 lg..hahah.aku je yg cm poyo2 sbb aku tkt...hahhaha then aku blk pkl 4.30..sampai rmh 5.30..penat giler 1 ari suntuk aku x rehat....

Itu jelah citer utk kali nih...letih ... lps ni aku kene attend Teori n Praktical class utk moto lak...wah tamak dooo! kete pn x lepas lg...tp moto ok jek sbb aku dah pandai bwk moto .. cuma lesen je x do..hahhaha tp x confirm lg dpt pegi weekend ni ke x...ape2 pn nanti aku update lg psl aku & cikgu baru aku abg Jeffni tu yek...klu aku rs cam x malu aku snap pic..hahahhahaha

Cau cin cau..see yaaa!







Thursday, March 31, 2011

HUBBY'S GPS HUNTING

Slm uolls,

Hi..dh lama aku x update blog..since aku cm ala2 bz weekend kn..hehehe didlm aku bz ms weekend .. hubby aku pn bz dgn dia punye GPS hunting...huhuhu pg ptg siang mlm survey gps...nk beli x de la yg canggih manggih tu pn...yg biasa je...hahahah

Aku ni ok kan je sbb bkn duit aku...hahaha klu duit aku sblm dia bg  tau aku dh kt K.O..hahaha x de kompromi k...hik3 setelah beminggu2 berhasil la pencarian dia tu...dptla dia beli GPS brand Garmin model ape aku x tau ok!..aku x ambik tau..hu3

Weekend ni pn aku bz lg...x tau la spi bila..harap2 cepat la abis kn...nk cr brg kyra pn x sempat..tp dlm x sempat tu sempat gak aku "paw" mr hubby utk seluar n bj kyra..ngeee yg penting kyra sgt suke... :)

Nanti kite update lg erh..klu ade ms ...:)

Monday, March 21, 2011

Misi Pencarian Kerja Baru ~

Slm uolls,

Entry kali ni is all about misi pencarian kerja baru ..:) before this aku heran apsal la x de org panggil aku interview..x kn dlm byk2 aku apply tu 1 pn x de sangkut btl x? mm mmg pelik..then ade mamber aku ckp sbb aku letak expected salary tinggi sgt..mana ade tinggi lbh sikit dr current salary aku then blh nego lak tu...aku tgk iklan kt dlm jobstreet then aku direct apply guna email jek..aku x guna acc jobstreet since aku lupa log in id & password..ha3

1 lg dlm mudah.my yg tu lg harem .. cm ape je langsung x de kabar berita...sedey tau..:( so cousin aku pn kata apasal dorg x panggil ko nih...aku asik kene panggil p interview je..at last dia dh dpt pn keje baru..pdhal aku lg dulu cr keje dr dia...then dia ckp ko guna la acc jobstreet..ko pk la company tu dh byr jobstreet utk cr candidate..so dorg mesti utamakan yg apply guna jobstreet...a'ah kn..btl la tu...hahahahha

Aku aspect sume company baik hati .. dorg akan tgk sume / sesape yg apply x kire la guna cr ape skali pn..dh kt jobstreet tu dh ade 2 option either kite nk apply guna acc jobstreet or non member..so consider blh la kn..kn..kn.. btl x korg? hehehhe so aku pn dh update sume resume aku kt jobstreet tu...

So bermulalah pencarian aku sekali lagi ... harap2 berhasil..klu x de jgk , mmg blm sampai rezeki aku...ape2 pn wish me luck..AMMIINNNN..!

Saturday, March 19, 2011

Skt ati & sedey :(

Slm uolls,

19/03/2011 ~ nk kata sedey sgt tu x la...skt ati lebey..tp conclutionnye dua2 lah senang kan..
opis aku ni kecik jek, pompuan ade 9 org jek...x ramai ok..disbbkan x ramai ni la masing2 nk jd bos..pdhl sume clerk je pn..tp tu la carahidup tu sume nk jd diva..ade la yg 2-3 kerat x cenggitu..yg len sume gitu...dorg ni jns suke ambik kesempatan atas kebaikan org len without peduli perasaan org len tau..aku x tau la u olls pernah mengalami / x...

Aku ni ikut pesan mak aku, biarlah ape org nk kata,org nk buat yg penting kite jgn mcm tu..sbb kite nk cr rezeki anak2 katanya..rezeki halal katanya..." biar kite mengalah untuk menang tp bkn kite menang utk kalah" ... aku ikut la kata2 tu tp kadang2 aku sentap,skt ati sbb dorg ni ambik kesempatan atas ape yg aku buat..slama ni aku x byk protes / ape2 yg sewaktu dgnnya...aku just say yes & ok...dlm hati mmg la kadang2 x ikhlas dgn ape yg kite buat sbb mcm dh melamapau...tp still buat & ikut sbb ingat pesan mak aku tu....but then klu dh melampau sgt aku thn...tu aku tpikei gak kekadang habit kite yg terlalu byk ignore ape org ckp ni akan makan diri kite blk....bila kite memberontak mula la kuar citer2 yg plng jahat n buruk kt bumi nih psl kite..standard la tu kan...nk lepas diri memasing...huh

Cukup la aku jd hamba kpd "makhluk Allah" yg x pernah sedar diri & x pernah nk mengaku kesalahan sendiri tu...kdng2 aku dh bosan...keje x pernah bg masalah dgn aku...even rumah tangga aku pn Alhamdulillah sgt2 bahagia..tp tu la perangai org kt opis ni yg slalu serabutkan aku...bkn aku x nk cr keje len, aku ni sejenis manusia yg malas nk tkr2 keje..slagi aku leh handle that situation , should be no problem 4 me...tp klu nk melampau aku x tahan la beb...aku pn manusia sama cm korg gak...Aku harap sgt dorg sedar diri...aku ni mulut laser gak kengkadang sbb aku rs cm apasal dorg je laser dgn aku..so why not aku try kn..sbb aku rs mmg cr hidup dorg mcm tu...bak kata org msk kandang kambing, mengembik..msk kandang harimau mengaum...btl x korg? btl kan...

Thursday, March 17, 2011

Lamanya *~*

Slm uols,

Dah lama aku x update blog, x tau la semenjak dua menjak ni aku blk rmh penat giler, nk uruskan ank dara tercomel aku tu lg.. nk msk utk mr hubby .. kemas rumah sikit2..sikit2 je tau bkn byk2..he3 pkl 10 je aku dh siap2 msk tido..klu sebelum nih pkl 1 br aku tido..skang ni mate dh x tahan..citer peberet aku pn aku x larat nk layannnn.. mungkin dh tua kot..:)

Tak byk bende pn aku nk citer kan, sbb letak je kepala atas bantal aku trs tetido .. miss kyra x tau la aku pkl bape dia tido..but all this while pn dia tido sendiri..sgt baik ank ibu..dia x pernah la nk minta tepuk2 montot ke usap2 kepala ke..no..no...no...never! hehehe aku akn siap kn meymey aka susu dia, towel utk lap hingus (incase dia nk guna) & botol air letak atas katil dia..so ape2 dia akan tau cr sendiri...bgs kan miss kyra...he3

For d time being aku x de buat ape pn keje ade tp buat slow2..sbb x nk pening...aku sibuk dok cr & kumpul resepi..hahaha fb pn aku dh x brapa nk aktif..klu dulu komen mengomen je keje aku..now aku dh slow sikit sbb aku rs cm x de ape nk komen...hahahah bdn sgt letih tp bab makan laju & x penat langsung..hahahha oopsss! mana peginye diet aku? heheh still on diet tp x la gile2..cuma kurangkan sikit kuantiti mkn , jgn naik lg...turun dialu alukan...tp klu dpt menten je pn x pe..as long as x betambah....:)

Ok then aku rs tu je yg aku nk tulis kt entri kali ni...no idea doooo! see ya....:)

Sunday, March 13, 2011

KL - SG BULOH - SG BESAR - KL

Slm uols,
Semalam lepas keje dlm pkl 1.45 tgh hr aku gerak dr opis nk blk kg..its a very2 short trip u know...kira ms aku kt atas jln tu lg lm dr aku dok kt kg..tp x pelah nk buat cm mn kn..drpd x blk langsung..hehhehe otw ke sg besar mr hubby request nk singgah sg buloh rumah cousin dia nk hantar detail flight tiket utk FIL's aku yg nk dtg on 16 may nanti...dorg sj dtg nk tgk cucu dorg yg ala2 diva nih, nk tgk rmh baru kami..(baru ke? dh msk thn ke 2 aku dok sini hahaha) + nk jln2 shopping2 raya la kot..

Aku x naik pn rmh cousin hubby tu sbb kyra tido..mls nk angkat2 tkt meragam lak..:) sekejap je kt sana ...dlm 15 minit cm tu..pas tu trs betolak ke sg besar..sampai sg besar kiteorg singgah BNO mkn mee udang dooo! sedap...kompem korg sume pn tau kn..:) kedai tu nama dia kedai ZAITON .. tepi skali..ala x ssh pn klu korg nk p..nmpk je ramai org mkn kt situ .. itulah kedainya..hahaha so now time M.A.K.A.N *~* ....

Mee Udang Special

Lepas mkn kiteorg lepak jp..miss diva kyra nk mkn eskrim..abis mkn eskrim trs blk ... sampai rmh mak aku dlm pkl 6.30 ptg..letihnye..:( pkl 6.45 pg kiteorg betolak blk kl...coz hubby nk keje....:) so itu je citer utk minggu ni..see yaaaa!


Tuesday, March 8, 2011

Aku nekad...*~*

Slm uols!
Actually aku dh lm x jgk blog aku nih...ntah la dlm hati ni mcm2 rs ade...tp yg pastinye aku dh buat keputusan yg aku nekad nk cr keje len..bkn main2 ok...wah siyesnye aku! aku dh letih la nk layan "makhluk Allah" tu...adoi...

Aku x de idea nk tulis ape lg...aku letih .. boboiiiiii!

Monday, February 28, 2011

30 Days Quaker Oat Challenge..;)


Slm uols,
aku dlm proses melibatkan diri dlm program 30 days quaker oat challenge...hehehe so far bg 4 hr aku involve...harap2 boleh bertahan la ...so far aku ambik oat utk bekpes & dinner jek...tgh hr aku mkn nasi jgk tp half portion la...x la cm dulu tambah2...sblm mkn nasi mnm dulu air kosong segelas...lebihkan sayo & lauk2 yg krg minyak...pas tu buah 4 serve utk 1 hr...hu3 1st & 2nd day tu agak menderita gak r sbb dh besa melantak x hengat kn...but then ok la, aku agak suke jgk dgn oat ni..cr pemakanan oat aku nih ikut mcm mn tekak aku len terima r..aku buat sup sayo boh r rencah2 ayam sikit ke daging sikit ke boh sayo2 pas dh msk aku kebabom la instant quaker...nyum...nyum

~ Contoh hidangan ~

Aku beli yg instant quaker sbb x yh msk ... klu yg quick cook quaker tu kene msk dulu...so aku prefer yg instant tp make sure jgn tunggu sampai kembang .. bg aku x brapa nk lalu r..hahahhahaa harap2 diet aku ni berhasil...tp FYI diet aku ni bkn langsung x ambik nasi tau...aku ambik tp quantiti yg sikit la drpd biasa.....aku decide utk diet guna aot sbb oat boleh kurangkan kolestrol dlm badan....:) ala2 berdiet secara sihat la ni knnnye..hik3

~how it works~

Utk permulaan ari tu berat aku 63kg...tunggu 2 minggu nanti aku nk tgk berat bape..at least turun sikit pn x pe....jgn naik memanjang mcm sebelum nih.....ok uols cau cin cau...! 

Thursday, February 24, 2011

GEMUKSS

Gemuxxxx......ish aku x suke dgn perkataan nih...stress aku...tp aku mmg dh gemuxxx..so aku nk la turunkan sikit berat aku ni kan...skang ni melampau...sedeyyy tau...aarrgghhh persyaitonkan sume nafsu mkn tu...he3 aku x tau nk tulis ape sbb aku tgh tension aku gemuxx......aaarrggghhhhh

Tuesday, February 22, 2011

Air oh Air

Slm uolls,
Pagi td aku siap awl nk p opis plan nk singgah kedai mamak beli roti canai..skali aku dh siap buat meymey aka susu kyra,aku trn bwh tgk akak kt tingkat atas tu cuci kain kt rmh adik dia kt tingkat bwh..uiikks petanda nih..bg uolls yg pernah dtg rmh aku mesti tau rmh aku byk tangga2..sbb dia bkn mendatar dia bukit..so air klu x de pn dia akan berperingkat..1st tingkat atas sikit tu x de..then br tingkat aku sbb aku tgh2..pas tu br tingkat yg bwh sikit tu..bg yg x pernah dtg x yh imagine nanti korg pening..he3 ... berbalik pd citer td, aku dh sampai bwh hubby aku dh ckp air x de sbb pump kt water tank atas tu rosak... alamaxs abis la aku...tulun..tulun...aku rela x de api drpd x de air..ssh .. dh la ade princess kyra kn yg x reti nk agak2 timing klu nk poo poo & pee pee...wawawawa

Perasaan skang nih mmg x de mood langsung sbb mengenangkan kejap lg nk blk then air x de..aarrgghh serabutnya...cuba la rosak time weekend kn...ni weekdays..nk keje lg,nk msk lg..aku ni x de la kaki msk sgt pn tp since hubby aku keje aku kene la msk memandangkan tmpt keje dia tu x de kedai mkn/food court/what ever la yg sm waktu dgnnya tu kan..kesian la plak....dlm2 mls2 aku ni kekadang x la kejam sgt..tambah suami sendiri ye x...korg pn sm kn..kn..kn..kn...teeeheeee :)

Dah petang2 ni keje aku byk la jgk..since BOSS aku p holiday ke obesi..sorg lg BOSS pn p obesi gak...mmm obesi manjang deme ni kan...so deme2 nih pandai kasi aku keje menimbun ngam2 utk seminggu kengkononnya...aku x tau la br 60% siap..aku buat lmbt2 sikit..he3 tp bersyukur jgklah sbb dpt buat kerja dgn aman & santai klu dorg ni x de..klu ade mak ai asik panggil je..rimas tul la..

Huh dh pnjng sgt aku melalut nih..boring punye psl..x pe klu aku ade mood aku sbg lg entry tertunda aku erk...skang ni x de mood nk post entry yg perlukan tepek2 gambo (cewah mcm la ade org nk tgk..ahhaakks) + aku x bwk cable BB kesygn aku ni...cewaahhh enibeseri present la katakan...hik3 ok uolls boboiiiiiiiii, see u soon .... mmuuaaahhh...xoxo

Sunday, February 20, 2011

Lunch @ Seri Pacific Hotel

Slm uols,

yg ni entri tertunda..last 2 weeks opis aku ade mkn2 dgn bigg boss aku Datuk Maznah Abd Hamid sempena CNY kt Hotel Seri Pacific..menu ari tu of course la chinese food nama pun CNY punye mkn2 kn...aku cuma teruja nk mkn Yee Sang je sbb x pernah rs...tp dh mkn siyes aku suke gile...sedap wehhh...he3 so enjoy d pic ya!


Yee Sang

Hooyeee...Hoooyeee!

Shark Fin Soup
i'm lovin' it

Crispy Lemon Chicken


Butter Prawn

Steam Kod-fish

Seafood Vege & Oyster Sauce

Chinese Fried Rice

Dessert :)

Huhuhu part seafood wif oyster sauce tu siyes x leh msk dh aku..sea cucumber tu mak ai ade lemak2 dia...eeerrrkkkk....but then overall sume ceeddaapppp...nk2 lak free kan...hik3...see u!

Friday, February 18, 2011

Geram..mcm nk marah org jek...



Aku tersangat geram & marah dgn bdk2 bujang yg ddk kt atas rmh aku tu..rmh aku tingkat 2 so rmh dorg tingkat 3 la...dr ptg aku blk keje semalam sampai ke maghrib sampai ke lps maghrib dok jolok saluran paip dorg..mcm mn aku nk ckp erk saluran paip dorg kt dlm rmg aku..ala korg pepaham je la sistem rmh flat mcm mn kan...aku x tau la saluran sink dorg sumbat ke ape..tp even sumbat pn jgn la jolok2 suke2 hati, skang ni air dr slauran dorg yg kt dlm rmh aku tu dh menitik2...tu yg aku nk MARAHHHH sgt2...klu air bersih x pe la kn..dh sah2 air dr sink dorg...tp mmg confirm bkn saluran taik sbb saluran yg tu ade kt dlm toilet...eeee geram..td hubby aku bg tau air dh menitik sgt2 ... dh la kt dapo aku...nk marah kang kata x beradab...tapi aku rs mmg wajib aku marah kn....


Aku x kire mlm ni aku soh hubby aku p ckp elok2 kt bdk2 tuh...akceli dorg br dok 2 minggu kt situ...but then korg jgn la suke2 hati mak pak...eee ni yg x suke ni bila kuar perkataan mak pak...eeee GERAMMMM...MARAHHHHH...aku nk jual je lah rmh aku tu ...tp aku nk dok mana lak kn...hahahahaha tu la aku ni beli teres x mampu...dok umh flat ade lak bangsa2 yg x reti base...eee marah btl la..............%$&^*_*%(_*)^





Thursday, February 17, 2011

Server Down ..:( & :)

Server down ade suke & ade x suke...suke sbb x leh nk buat keje, so melanguk je update blog hahahha , x suke sbb keje byk klu server x jln bila nk siap keje kan...hu3 ade pro & kontra la...mmm bosan yg teramat dr td lg..FB,YM,BBM aaaahhhh sume tu cm dh boring jek...nk blogging pn koleksi pic sume ade dlm lappy kt umh...bosan nye ape nk buat pn x tau...ekceli aku nk setting time & date utk blog ni tp x jumpe...hahaha betapa hancus nye ilmu IT aku...nama je ade dip. computer sc. tp dh lama tinggal kn...eceh pdhl aku x minat pn course tu..tp alhamdulillah aku lulus la kn..& dpt la aku minta pengurangan loan MARA drpd puluh2 ribu jd sa je...he3 huhu dh melalut drpd server down sampai ke MARA lak kan...tp x abis byr pn lg..sian kt aku..adoiiii sedeeehhhhh!

1st Day - 12 Feb 2011

12 Feb 2011 ~ pkl 12 tgh hari aku & family kecit aku dh sampai kt atas..p'jalanan sume ok..kyra pn mood cun jek even dia br baik dmm...check in hotel..rehat2 kejap kuar blk lepak2 kt area smoke house dpn golf course tuh..sejuk giler , pas tu kiteorg p Healthy Strawberry Farm btl2 atas bukit..takut mak cerun sgt..hu3 lepak sana kejap mkn strawberry ice cream hehehe...then hr hujan kiteorg lepak bilik nk tunggu hujan stop nk p psr mlm kt sebelah hotel tu..mkn lama mkn lebat hujan...dlm kepala dh aspect confirm x dpt p psr mlm nih...kaciwa..kaciwa..tungu punye tunggu dh pkl 6.30 ptg hujan renyai2 ikutkan aku redah je..tp ade lak tuan puteri yg br nk baik dmm kn...klu redah je kang jd blk dmm dia masak kari aku....but then hujan pn stop..kiteorg p la psr mlm tu...mcm besa la pusing punye pusing tadaaaa my peberet strawberry cheese ice cream..dpt gak aku mkn :)...kyra rambang mate tgk sume benda based on strawberry .. kompius2 last2 dia nk belon jek...hik3 lega rs ...kt night market nih x de snap pic pn ssh bwk kyra dgn payung lg..dgn beli brg lg kan...hu3




depan Smoke House ~ golf course
sejuk gilerrr k!



Healthy Strawberry Farm
~
makan ice cream

sorry coz x de snap pic night market tuh....ala korg pn dh besa p kan...he3

13 Feb 2011 ~ kuar lambat sbb kyra x leh nk bgn...sejuk sgt dia tido sampai pkl 10..ish..ish x boleh jd nih...so we've decided utk kejutkan je dia..nangis tuh x blh tahan...x nk mandi..dia kata sejuk...but have 2..he3 siap2 nk kuar..sebenarnya x de tujuan gak nk p mana sbb nk p Kea Farm tu confirm jem..suddenly nampak flyers kt kete..ade org letak..flyers about Cactus Valley, nama je cactus valley tp yg byknye bunga,sayo,strawberry..he3.. then kiteorg p la sana..sejuk! tinggi giler nk naik atas nk citer sikit cactus valley nih ade 2 bahagian 1 kene byr (kt sini ade byk bunga,cactus & apple malaysia) adult rm4,children rm2 pas tu 1 lg x yh byr ..ade sayo,cafe & mcm2 la..lbh kurang sama je cuma x sebanyak yg kene byr tu..then FYI aku x p pn tmpt yg byr tu sama jek...hu3 lepas abis jelajah cactus valley nih kiteorg siap beli map (x blh blah sbb x tau nk p mana kn he3) , kiteorg p Ladang Teh Boh kt Sg palas...tp x la lama sgt kt situ sbb br je sampai snap sikit dh hujan..FYI lg jln sgt sempit,gaung,curam + seram...hu3 this is d pic .. lets check it out!

Cactus Valley



Ladang Teh Boh Sg Palas


On the way balik kiteorg singgah kt Kea Farm (tmpt jual sayo yg murah tuh) tp dh senja psr pn dh ttp kedai jd snap sikit2 jek..



pas maghrib kiteorg p jenjalan sampai ke Tanah Rata, 6 km dr Brinchang tuh..skali ade psr mlm daaaa...he3 tp dh nk abis..so x snap pic pn
Lepas tu kitoerg blk bilik jek sbb sejuk sgt x tahan....SEEEJUUUKKK ok!



14 Feb 2011 ~ pg2 dh siap2 sume,then kiteorg check out..singgah Kea Farm beli sayo sikit2...bunga tersangat la mahal...sekuntum RM8 sbb valentine day..x kose nk beli...he3 so nk blk dahhhh.....bye..bye cameron...




Aku x upload la sume pic...aku select mn yg cun jek..hahahah ok ni je citer utk entry aku kali nih...hope uols sume enjoy k...!